Kalastus
Kalastaja ohoi! Onko sinulla käyttö- ja hoitosuunnitelma hallussa? Kalatalousalue on nyt tiivistänyt mitä sinun tulee tietää pähkinänkuoreen.
Käyttö- ja hoitosuunnitelma pähkinänkuoressa vapaa-ajan kalastajille
Käyttö- ja hoitosuunnitelma pähkinänkuoressa kaupallisille kalastajille ja kalastusoppaille
Yleiskalastusoikeudet ja kalastonhoitomaksu
Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus ovat niin kutsuttuja maksuttomia yleiskalastusoikeuksia.
Kalastonhoitomaksu oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vavalla ja yhdellä vieheellä. Kalastonhoitomaksu on ikäperusteinen, ja alle 18-vuotiaat ja 70 vuotta täyttäneet ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta (maksuvelvollisuus ei myöskään koske henkilöitä, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä).
Kaikkeen muuhun kalastukseen, kuten useammalla vavalla kalastukseen, pyydyskalastukseen ja ravustukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi aina vesialueen omistajan myöntämä kalastuslupa.
Kalastusluvat Raaseporin kaupungin ja Tammisaaren saariston kansallispuiston vesille
Raaseporin kaupungin kalastusluvista löydät tietoa kaupungin sivuilta.
Mikäli haluat kalastaa Tammisaaren saariston kansallispuistossa, muista noudattaa kansallispuiston liikkumis- ja maihinnousurajoituksia! Jos haluat kalastaa useammalla kuin yhdellä vavalla, esim. uistelussa tai siian kelaongissa, tarvitset Tammisaaren saariston kansallispuistossa lisäksi Metsähallituksen Merialueen vapaluvan nro 7412 (eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi). Verkko- ja muuhun pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun (eraluvat.fi) lisäksi Tammisaaren saariston kansallispuiston pyydyslupa nro 6017 (eräluvat.fi). Luvat ovat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.
Kalastusrajoitukset
Kalatalousalueen alueella on voimassa useita määräyksiä, jotka vaikuttavat kalastukseen, omistajien omien määräysten lisäksi. Tiedot saa Kalastusrajoitus.fi -sivulta ja kalatalousalueen säätely– tai karttasivulta.
Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kieltää kalatalousalueen hakemuksesta kaiken kalastuksen merellä Mustionjoen ja Fiskarsinjoen edustalla sekä lisäksi
Borgbyträskillä ja Brunkombäckenillä vuosittain 15.8-30.11. välisenä aikana.
Päätös on voimassa välittömästi päätöksen antopäivästä lähtien muutoksen hausta
huolimatta ja on voimassa 31.12.2027 asti.
Tästä voit lukea päätöstä kokonaisuudessaan.
Kalastusrajoitus.fi antaa tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Saalisraportointi Omakala -palvelussa
Omakala-asiointipalvelu on Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttama helppokäyttöinen mobiili- ja verkkopalvelu, jonka avulla vapaa-ajankalastajat voivat ilmoittaa saalistietonsa mahdollisimman vaivattomasti ja hyödyntää tietoja kalastusharrastuksessaan. Tietoa hyödynnetään tutkimus- ja viranomaistoiminnassa muun muassa kalakantojen kestävän käytön suunnittelussa ja päätöksenteon tukena.
Omakala-sovelluksella vapaa-ajankalastaja voi helposti kirjata vapaa-ajan kalasaaliiseen liittyviä perustietoja, kuten laji, paikka ja aika. Omakala-sovelluksen lataaminen ja käyttö on maksutonta. Lue lisää palvelusta tästä.
Osakaskuntien kalastusluvat
Tähän tulee tietoa osakaskuntien ja muiden alueellisten lupien myyjistä, sitä mukaa kun he ilmoittavat tietonsa kalatalousalueelle. Tällä hetkellä kalatalousalueella ei ole yhtenäislupa-alueita. Yhtenäislupa-alueiden perustamista hankaloittaa hajanainen vesien omistus ja vähäinen määrä toimivia osakaskuntia.